Trening mehurja. Kaj, zakaj, kako in kdaj?

Trening mehurja. Kaj, zakaj, kako in kdaj?
Trening mehurja. Kaj, zakaj, kako in kdaj?

Pri podjetju iPeeWell smo pripravili obsežen članek o tem, kaj je trening mehurja, zakaj ga uporabljati, kako ga izvajati in kdaj se mu izogniti. iPeeWell je slovenski proizvajalec osebne domače naprave za uroflowmetrijo, ki jo uporabljajo ljudje s težavami z uriniranjem za spremljanje napredovanja oz. slabšanja težav z uriniranjem in tisti, ki spremljajo izboljšanje po zdravljenju. Ključne prednosti, ki jih prinaša naša naprava, so priročnost, udobje, higiena, natančnost in stroškovna učinkovitost. Pridružite se naši naraščajoči skupini zadovoljnih strank.
Trening mehurja je tehnika, ki se uporablja za izboljšanje nadzora nad mehurjem in zmanjšanja pogostosti uriniranja. Cilj treninga mehurja je povečati čas med uriniranjem, tako da lahko bolnik postopoma ponovno vzpostavi nadzor nad delovanjem mehurja.

⚠️Opomba. Članke v osnovi napišemo v angleščini, kjer so navedeni tudi citati. V slovenščino in druge jezike jih naknadno prevedemo. Ni nujno, da so aktualne spremembe prevedene. Če znate angleško, vam priporočamo, da si originalni članek preberete tukaj.

Kazalo

Video

Koraki pri treningu mehurja

Natančen pristop k treningu mehurja se lahko razlikuje glede na individualne potrebe pacienta in osnovni vzrok za njegove urološke simptome. Trening mehurja se lahko priporoča bolnikom s sindromom prekomerno aktivnega sečnega mehurja, urgentno inkontinenco, zmanjšano kapaciteto mehurja ali drugimi motnjami urinarnega trakta, ki vplivajo na delovanje mehurja. Obstaja več korakov, ki jih zdravnik individualno kombinira glede na bolnikovo težavo. To so:

 • Vodenje dnevnika mehurja: Bolnike prosimo, da vodijo dnevnik o svojem vnosu tekočine in odvajanju urina, vključno z nujnostjo, pogostostjo, količino in morebitnimi primeri inkontinence. Te informacije lahko pomagajo urologu prepoznati vzorce in razviti prilagojen načrt za vadbo mehurja. Dnevnik uriniranja si lahko natisnete (glejte menu dokumenti), lahko pa uporabite iPeeWell Uroflow aplikacijo za mobilno napravo in vanjo vnašate podatke. Pred odhodom urologu si natisnete dnevnike, kjer je večina potrebnih podatkov že označena in izračunana.
 • Načrtovano odvajanje: Bolnikom je naročeno, naj urinirajo ob predvidenem času, na primer vsako uro ali vsaki dve uri, ne glede na to, ali čutijo željo po uriniranju. Cilj je postopno povečevati čas med načrtovanimi praznjenji, tako da lahko pacient trenira svoj mehur, da dlje časa zadržuje urin.
 • Zakasnjeno uriniranje: Bolnikom je naročeno, naj odložijo uriniranje, ko začutijo potrebo po uriniranju, in postopoma podaljšujejo čas zadrževanja urina, preden gredo na stranišče.
 • Keglove vaje: Bolnikom se lahko naroči, naj izvajajo Keglove vaje, ki vključujejo krčenje in sproščanje mišic medeničnega dna. Te vaje lahko pomagajo okrepiti mišice, ki preprečujejo inkontinenco.
 • Postopno povečevanje časa med uriniranji: Ko pacient napreduje z vajami za mehur, se čas med načrtovanimi uriniranji postopoma povečuje, dokler ni sposoben zadrževati urina dlje časa, ne da bi občutil nelagodje ali imel inkontinenco.

Dejavniki, ki vplivajo na trening mehurja

Uspeh treninga mehurja je odvisen od več dejavnikov, vključno z bolnikovo motivacijo, resnostjo simptomov in sposobnostjo, da se drži režima vadbe. Bolniki lahko med začetnimi fazami treninga mehurja občutijo nekaj nelagodja ali inkontinence, vendar lahko z dosledno prakso in spremljanjem postopoma ponovno pridobijo nadzor nad delovanjem mehurja in izboljšajo kakovost svojega življenja.

Opozorilo glede treninga mehurja

Pomembno je, da se o kakršnih koli urinskih simptomih pogovorite z urologom, da ugotovite osnovni vzrok vaših težav in razvijete ustrezen načrt zdravljenja. Trening mehurja se lahko priporoča kot del celovitega pristopa k zdravljenju določenih bolezni sečil, vendar ni primeren za vse bolnike.

Kdaj je trening mehurja neprimeren?

Medtem ko je vadba mehurja lahko učinkovita tehnika za izboljšanje nadzora mehurja in zmanjšanje pogostosti uriniranja, ni primerna za vse bolnike, zlasti za tiste z določenimi zdravstvenimi težavami. Nekatera zdravstvena stanja, zaradi katerih je lahko trening mehurja neprimeren, vključujejo:

 • Retenca urina: Bolniki z retenco urina med uriniranjem ne izpraznijo mehurja v celoti, kar moti treniranje mehurja.
 • Huda urinska inkontinenca: Bolniki s hudo urinsko inkontinenco ne bodo mogli dovolj nadzorovati delovanja svojega mehurja oz. mišic zapiralk, da bi lahko učinkovito sodelovali pri vadbi mehurja.
 • Obstrukcija mehurja: Bolniki z obstrukcijo mehurja, kot je npr. tumor ali brazgotina, bodo morda potrebovali kirurški poseg, preden bo trening mehurja učinkovit.
 • Določena nevrološka stanja: Bolniki z določenimi nevrološkimi boleznimi, kot so multipla skleroza, demenca ali Parkinsonova bolezen, imajo lahko težave s treningom mehurja zaradi poškodbe oz. slabšega prevajanja živcev.
 • Določena zdravila: Bolniki, ki jemljejo določena zdravila, kot so mišični relaksanti ali pomirjevala, ne bodo mogli učinkovito sodelovati pri treningu mehurja zaradi učinkov zdravil na delovanje mehurja in živcev.
 • Visoka starost: Bolniki v poznejši starosti imajo lahko težave s treningom mehurja zaradi sprememb v sečilih, živcih in samih medeničnih mišicah.
READ  Bistvene informacije za naročanje odčitavanja rezultatov uroflowmetrije

Pomembno je vedeti, da je primernost treninga mehurja odvisna od posameznega bolnika in njegovega specifičnega zdravstvenega stanja. Pomembno je, da se o morebitnih pomislekih ali vprašanjih pogovorite z zdravnikom, da lahko določite najprimernejši načrt zdravljenja. V nekaterih primerih je lahko kombinacija zdravljenj učinkovitejša od same vadbe mehurja. Na primer, bolniki z zastajanjem urina bodo potrebovali zdravila ali operacijo za odpravo osnovnega vzroka zadrževanja, preden bo trening mehurja lahko učinkovit. Bolnikom s hudo urinsko inkontinenco lahko koristi kombinacija treninga mehurja in drugih tehnik, kot so vaje za medenično dno ali zdravila.

Zaključek

Če povzamemo, je vadba mehurja lahko učinkovita tehnika za izboljšanje nadzora mehurja in zmanjšanje pogostosti uriniranja, a ni primerna za vse bolnike. Bolniki z določenimi zdravstvenimi stanji lahko potrebujejo alternativno ali dodatno zdravljenje za učinkovito obvladovanje mikcijskih simptomov. Pomembno je, da tesno sodelujete z izvajalcem zdravstvenega varstva, da določite najustreznejši načrt zdravljenja na podlagi individualnih potreb, anamneze in statusa.

iPeeWell je domači proizvajalec naprav za uroflowmetrijo. Preberite naše članke, če želite izvedeti več o naših storitvah in o tem, kako vam lahko pomagamo vzdrževati optimalno zdravje sečil. Mi skrbimo! Poskrbi za svoje zdravje!

Želite izvedeti več?

UROFLOWMETRY DEVICES

Be the first to get info + DISCOUNTS!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.