Urolog svetuje: trening mehurja za moške

Urolog svetuje trening mehurja za moške
Urolog svetuje trening mehurja za moške

Predstavljajte si življenje brez nenehnih skrbi zaradi težav z uriniranjem. Predstavljajte si aktivnosti brez strahu pred neprijetnim uhajanjem urina ali urgencami. Mnogim moškim, ki se soočajo z urinskimi težavami, se to morda zdijo nedosegljive sanje. Vendar pa lahko z močjo treninga mehurja, preizkušene tehnike, podprte z znanstvenimi raziskavami, moški ponovno pridobijo nadzor nad svojim zdravjem sečil in zaživijo polno življenje. Navodila za trening mehurja za moške so zapisana spodaj.

⚠️Opomba. Članke v osnovi napišemo v angleščini, kjer so navedeni tudi citati. V slovenščino in druge jezike jih naknadno prevedemo. Ni nujno, da so aktualne spremembe prevedene. Če znate angleško, vam priporočamo, da si originalni članek preberete tukaj.

Kazalo

Zbirka vseh vprašanj in odgovorov: UROFLOWMETRIJA: Celovit vodnik – priprava, dejavniki, rezultati, stroški

Video

Statistika in dejstva

Preden se poglobimo v svet treninga mehurja, si poglejmo nekaj osupljivih statističnih podatkov, ki poudarjajo razširjenost težav z uriniranjem pri moških:

 • Glede na študijo, objavljeno v The Journal of Urology, ima približno 30 % moških, starejših od 50 let, simptome povečane prostate, kot so pogosto uriniranje, nuje in šibak pretok urina.
 • National Association for Continence poroča, da več kot 25 milijonov odraslih Američanov, predvsem moških, trpi za neko obliko urinske inkontinence.
 • Po evropskih smernicah za urologijo ima 11 % moških, starih od 60 do 64 let, urinsko inkontinenco, število pa se poveča na 31 % pri moških nad 85 let in prizadene do 32 % moških s težavami spodnjih sečil[1].
 • Smernice EAU navajajo <10 % stresne urinske inkontinence, 40–80 % urgentne inkontinence in 10–30 % mešane inkontinence[1].
 • Raziskava, objavljena v British Journal of Urology International, razkriva, da disfunkcija mehurja prizadene do 35 % moških, starih 40 let in več.
 • Študija, objavljena v The New England Journal of Medicine, je pokazala, da je trening mehurja uspešen pri zmanjševanju pogostosti uriniranja in nujnosti pri moških s simptomi čezmerno aktivnega mehurja.
 • Pri zdravljenju urinske inkontinence so najboljše vaje za mehur, saj so študije pokazale, da le oksibutinin zdravi in izboljša urinsko inkontinenco[1].
READ  UROFLOWMETRIJA: CELOVIT VODNIK ZA RAZUMEVANJE POSTOPKA, PRIPRAVE, DEJAVNIKOV, REZULTATOV IN STROŠKOV

Te številke poudarjajo pomemben vpliv težav z uriniranjem na kakovost življenja moških. Vendar pa je s pravim pristopom, kot je trening mehurja, te izzive mogoče premagati.

Kaj je cilj treninga mehurja?

Cilji treninga mehurja so naslednji: popraviti vzorce pogostega uriniranja, izboljšati nadzor nad nujami, podaljšati intervale med mokrenjem, povečati kapaciteto mehurja, zmanjšati epizode inkontinence in povrniti zaupanje bolnika v nadzor nad delovanjem mehurja[1]. Preprosto povedano, trening mehurja je strukturiran pristop, katerega cilj je krepitev mišic mehurja in izboljšanje nadzora nad mehurjem.

Kateri moški so bolj nagnjeni k temu, da potrebujejo trening mehurja

Več dejavnikov lahko prispeva k večji verjetnosti, da moški potrebujejo trening mehurja. Čeprav lahko težave z uriniranjem prizadenejo posameznike vseh starosti in okolij, so lahko nekatere skupine bolj nagnjene k težavam pri nadzoru mehurja. Tukaj je nekaj primerov:

 • Starejši moški: s starostjo povezane spremembe, kot je povečana prostata (benigno povečanje prostate), lahko povzročijo urinske simptome, kot so povečana pogostnost, nuja in šibak pretok urina. Trening mehurja je lahko še posebej koristen za starejše moške, ki se ukvarjajo s temi težavami.
 • Moški s težavami s prostato: Stanja, kot so rak prostate, prostatitis (vnetje prostate) ali operacija na prostati, lahko povzročijo urološke simptome, ki jim lahko koristi trening mehurja. Lahko pomaga izboljšati nadzor in zmanjšati nuje ali uhajanje urina.
 • Moški s čezmerno aktivnim mehurjem: za čezmerno aktivni sečni mehur je značilna pogosta in nujna potreba po uriniranju. Moški, ki se soočajo s simptomi čezmerno aktivnega sečnega mehurja, lahko ne glede na osnovni vzrok najdejo olajšanje s tehnikami treniranja mehurja.
 • Moški z nevrološkimi stanji: Določena nevrološka stanja, kot so poškodbe hrbtenjače, multipla skleroza ali Parkinsonova bolezen, lahko vplivajo na delovanje in nadzor mehurja. Trening mehurja je lahko dragoceno orodje za obvladovanje urinskih simptomov v teh primerih.
 • Moški s kronično bolečino v medenici: Sindromi kronične bolečine v medenici, kot sta kronični prostatitis ali intersticijski cistitis, lahko povzročijo nelagodje in težave z uriniranjem. Trening mehurja v kombinaciji z drugimi pristopi zdravljenja lahko pomaga ublažiti simptome in izboljšati kakovost življenja.
 • Debeli moški: Debelost povzroči, da težji, zamaščeni notranji organi še bolj kot običajno pritiskajo na mišice mehurja in medeničnega dna, kar povzroča nujo in uhajanje urina.
 • Drugo…
READ  Kako deluje uroflowmeter?

Pomembno je omeniti, da čeprav so te skupine morda bolj nagnjene k potrebi po vadbi mehurja, lahko vsakomur, ki ima težave z uriniranjem, koristi vključitev tehnik vadbe mehurja v svojo rutino.

Treniranje mehurja – preizkušena tehnika

Prvia resnica: idealna oblika ali intenzivnost programa vadbe mehurja za urinsko inkontinenco ni jasna[1]. Druga resnica je, da tisti, ki jemljejo zdravila proti inkontinenci, niso dodatno izboljšali inkontinence, če so sočasno izvajali trening mehurja, VENDAR je sočasnost izboljšala pogostost in nočno uriniranje[1].
Zdaj veste, zakaj je veliko navodil. Skupno jim je naslednje: usposabljanje vključuje postopno povečevanje časovnih intervalov med uriniranjem, usposabljanje mehurja, da zadrži večje količine urina in ponovno usposabljanje možganov, da prepoznajo in se odzovejo na ustrezne znake polnosti mehurja.

Iz moje urološke prakse

Kot višji urolog z dolgoletnimi izkušnjami, sem videl več navodil in ugotovil, da naslednje vaje najbolje pomagajo. Ko začutite potrebo po uriniranju, počakajte še 5 do 15 minut. To bo nekoliko dodatno napolnilo vaš mehur. Postopoma se mehur tako še razširi, poveča svojo kapaciteto in vas kasneje obvesti, da je poln. To poveča čas med uriniranjem in poveča kapaciteto mehurja. Vaje izvajajte čim bolj redno, da boste dosegli volumen urina vsaj 200-300 ml. Ne pretiravajte. Držite se tudi načrtovanega uriniranja. To pomeni, da urinirate približno vsakih nekaj ur. Predvsem je odvisno od tega, koliko popijete. Bistvo je, da ne greste na stranišče vsakič, ko začutite poln mehur, dokler ne dosežete določene kapacitete.

Če iščete navodila, kako izvajati Keglove vaje za moške, so v posebnem članku. Iščite pod menijem Članki.

Kako lahko iPeeWell pomaga

Pri iPeeWell razumemo izzive, s katerimi se srečujejo moški s težavami s sečili, in smo predani zagotavljanju rešitev, ki posameznikom omogočajo, da prevzamejo nadzor nad svojim zdravjem sečil. Naša naprava za domačo uroflowmetrijo lahko v kombinaciji z vadbo mehurja ponudi celovito spremljanje in vpogled v vaše vzorce uriniranja.
Z uporabo naprave za uroflowmetrijo iPeeWell lahko natančno izmerite, koliko in kako hitro urinirate, ter prejmete podrobna poročila za spremljanje vašega napredka. Samodejno naredi vnos v dnevnik uriniranja. To vam zelo olajša spremljanje napredka.

Zaključek

Trening mehurja je znanstveno dokazana tehnika, ki ponuja upanje in olajšanje moškim, ki se borijo s težavami s sečili. Z napravo iPeeWell za domačo uroflowmetrijo in izvajanjem treninga mehurja lahko ponovno pridobite nadzor nad svojim zdravjem mikcij in uživate življenje v največji možni meri. Posvetovanje z zdravstvenim delavcem ali urologom lahko zagotovi osebno-prilagojeno vodenje in podporo glede na posameznikove okoliščine.

READ  Uroflowmetrija doma. Kaj je uroflowmetrija? Zakaj jo potrebujem?

Ne pozabite, da imate moč premagati urinske težave. Začnite svojo pot treniranja mehurja še danes in naredite prvi korak k življenju brez skrbi glede uriniranja. Ali boste izkoristili priložnost, da si povrnete zdravje?

Reference

 1. European Guidelines of Urology: Management of Non-neurogenic Male LUTS

UROFLOWMETRY DEVICES

Be the first to get info + DISCOUNTS!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.