Interpretacija uroflowmetrije: Kaj so NORMALNI REZULTATI UROFLOWA

Razumevanje uroflowmetrije: Interpretacija
Razumevanje uroflowmetrije: Interpretacija

Kakšni so normalni rezultati uroflowa – rezultati testa lahko zagotovijo dragocene informacije o delovanju sečil in pomagajo pri diagnosticiranju stanj, kot je povečana prostata ali obstrukcija sečil. V tej objavi bomo raziskali, kako tolmačiti rezultate testa (oz. interpretacija uroflowmetrije) uroflowmetrije, in zagotoviti koristne informacije o tem, kaj velja za normalno.

⚠️Opomba. Članke v osnovi napišemo v angleščini, kjer so navedeni tudi citati. V slovenščino in druge jezike jih naknadno prevedemo. Ni nujno, da so aktualne spremembe prevedene. Če znate angleško, vam priporočamo, da si originalni članek preberete tukaj.

Kazalo

Zbirka vseh vprašanj in odgovorov: UROFLOWMETRIJA: obsežen vodnik – priprava, dejavniki, rezultati, stroški

Kakšni so normalni rezultati uroflowa? Kako hitro bi naj tekel urin?

Normalni pretok urina je odvisen od starosti, spola in drugih dejavnikov. Vendar je tipičen pretok urina za odraslega moškega med 10-21 ml/s, medtem ko je za odraslo žensko približno 15-18 ml/s. Ženskam je težje določiti normalne vrednosti kot moškim. Hitrost pod 10 ml/s je pogosto posledica bolezni. Krivulje oviranega pretoka imajo obliko platoja. Normalna krivulja je podobna zvonasti krivulji. Poročilo uroflowmetrije bo pokazalo količino urina, hitrost pretoka in čas do največjega pretoka… Običajni izločeni volumen je med 150 in 500 mililitri, medtem ko je normalni čas uriniranja med 10 in 30 sekundami.

Razumevanje izvida uroflowmetrije. Interpretacija uroflowmetrije. Razlaga rezultatov uroflowmetrije.

Vaše poročilo o uroflowmetriji bo vsebovalo rezultate parametrov, izmerjenih med testom. Tukaj je opisano, kako razlagati vsak parameter:

 • Največji pretok: Ta parameter meri največji pretok dosežen med uriniranjem. Običajni največji pretok je nad 15 ml/s za moške in nad 18 ml/s za ženske. Znižan največji pretok lahko kaže na težave z mehurjem, prostato, sečnico.
 • Povprečni pretok: Ta parameter meri povprečni pretok med uriniranjem. Normalna povprečna hitrost pretoka je običajno med 10-21 ml/s za moške in 15-18 ml/s za ženske. Nižji povprečni pretok lahko kaže na težave z mehurjem, prostato, sečnico. Na vsakih 5 let dodatne starosti se zmanjša za približno 1–2 ml/s, z največjim pretokom 5,5 ml/s pri starosti 80 let.
 • Izločen volumen / količina: Ta parameter meri količino urina, izločenega med testom. Običajni izločeni volumen je med 150-500 mililitri. Manjši volumen izpraznitve lahko kaže na težave mehurjem.
 • Čas do največjega pretoka: Ta parameter meri čas, potreben za doseganje največjega pretoka. Običajni čas do največjega pretoka je krajši od 10 sekund. Daljši čas do največjega pretoka lahko kaže na težave z mehurjem.
 • Čas izpraznitve / čas mikcije / čas uriniranja: Ta parameter meri čas, potreben za popolno izpraznitev mehurja vključno s prekinitvami. Običajni čas je med 10 in 30 sekundami. Daljši čas do izpraznjenja lahko kaže na težave z mehurjem, prostato, sečnico.
 • Čas pretoka: Čas zaznavnega pretoka.
 • Čas do začetka: Čas, ki traja od začetka akta uriniranja do dejanskega izločanja urina.
READ  Motnje urinarnega trakta. Vzroki, simptomi, dejavniki tveganja, preprečevanje, zdravljenje, alternativa.

Preberite tudi naslednje poglavje: Kaj meri uroflowmetrija?

Interpretacija izvida uroflowmetra – kako prebrati izvid uroflowmetrije? Parametri uroflowmetrije. Kaj meri uroflowmetrija?

Poročilo uroflowmetrije običajno vključuje več parametrov, vključno z:

 • Največji pretok: največji pretok, dosežen med uriniranjem.
 • Povprečni pretok: povprečni pretok med uriniranjem.
 • Izločeni volumen: volumen urina, izločen med testom.
 • Čas do največjega pretoka: čas, potreben za doseganje največjega pretoka.
 • Čas mikcije: čas, potreben za popolno izpraznitev mehurja.
 • Čas pretoka: čas zaznavnega pretoka.
 • Čas do začetka: čas, ki traja od začetka mokrenja do dejanskega izločanja urina.

Več podrobnosti je v zgornjem poglavju.

Kako preveriti izvid uroflowmetrije? Poročilo o testu uroflowmetrije. Kako preverim izvid uroflowmetrije?

Vaš urolog lahko interpretira vaše poročilo / izvid uroflowmetrije in vam posreduje rezultate. Če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke glede poročila, se o njih pogovorite s svojim urologom. iPeeWell izdeluje domače naprave za uroflowmetrijo in ponuja tudi interpretacijo uroflowmetrijskih poročil.

Kakšna je normalna hitrost urina pri moških? Kakšna je dobra hitrost pretoka urina?

Normalni pretok urina se lahko razlikuje glede na starost, spol in druge dejavnike. Na splošno se v literaturi pojavljajo ti povprečni pretoki (razvrščeni po starosti):

 • Starost od 4 do 7 let — Povprečna hitrost pretoka za moške in ženske je 10 ml/s.
 • Starost od 8 do 13 let — Povprečni pretok za moške je 12 ml/s. Povprečni pretok pri ženskah je 15 ml/s.
 • Starost od 14 do 45 let — Povprečni pretok za moške je 21 ml/s. Povprečni pretok pri ženskah je 18 ml/s.
 • Starost od 46 do 65 let — Povprečna hitrost pretoka za moške je 12 ml/s. Povprečni pretok pri ženskah je 18 ml/s.
 • Starost od 66 do 80 let — Povprečni pretok za moške je 9 ml/s. Povprečni pretok pri ženskah je 18 ml/s.
  Tako je normalni povprečni pretok urina pri moških 10-21 ml/s, pri ženskah pa 15-18 ml/s.

Kakšne so normalne vrednosti testa uroflowmetrije pri moških?

Glede na starost so povprečni pretoki pri moških:

 • Starost od 14 do 45 let — 21 ml/s
 • Starost od 46 do 65 let — 12 ml/s
 • Starost od 66 do 80 let — 9 ml/s

Kakšne so normalne vrednosti testa uroflowmetrije pri ženskah?

Glede na starost so povprečni pretoki pri ženskah:

 • Starost od 14 do 45 let — 18 ml/s
 • Starost od 46 do 65 let — 18 ml/s
 • Starost od 66 do 80 let — 18 ml/s

Kaj je šibek pretok urina oz. šibek curek urina?

Šibek curek urina je izraz, ki se uporablja za opis počasnega oz. šibkega toka urina. Lahko je simptom več stanj, vključno s povečano prostato ali obstrukcijo sečil. Poznamo dve obliki šibkega pretoka urina: subjektivno in objektivno. Subjektivno je, ko bolnik sam pove, da opaža, da je pretok slab. Objektivno je, ko uroflowmetrija pokaže slab pretok. Preberite zgoraj o normalnem oz. pričakovanem povprečnem in največjem pretoku.

Kakšen je normalen volumen izločenega urina? Koliko normalno polulamo? Normalna količina urina? Kaj je volumen urina pri uroflowmetriji?

Izločeni urin pri uroflowmetriji je volumen urina izločen med preiskavo. Običajni izločeni volumen je med 150 in 500 mililitri. Uroflowmetrijska meritev je praviloma netočna in neveljavna, če bolnik izloči manj kot 150ml urina. Če se pri vseh meritvah izloči manj kot 150ml urina, to največkrat kaže na majhno kapaciteto mehurja.

Kakšen je normalen pretok urina?

Normalen pretok urina je odvisen od starosti, spola in drugih dejavnikov. Vendar je tipična povprečna hitrost pretoka urina za odraslega moškega med 10-21 ml/s, medtem ko je za odraslo žensko približno 18 ml/s.

Kaj je rezidualni urin PVR oz. RU? Kaj je zastanek urina po mikciji?

PVR (post-void residual) oz. RU (rezidualni urin), kar pomeni količino urina, ki ostane v mehurju po uriniranju. To lahko pomaga pri diagnosticiranju stanj, kot je obstrukcija izhodne odprtine mehurja ali nevrogeni mehur. Normalni mehur vsebuje do 150ml urina po uriniranju. To ne pomeni, da se vam je voda zaprla.

Zaključek

Za povzetek, uroflowmetrija je dragocen diagnostični test, ki lahko pomaga pri diagnosticiranju in zdravljenju stanj, ki vplivajo na delovanje sečil. Vendar pa obstaja več dejavnikov, ki lahko vplivajo na rezultate testa, vključno s stopnjo hidracije, zdravili in nekaterimi zdravstvenimi težavami. Če razumete, kaj pomaga in kaj škoduje ter kako se pripraviti na uroflowmetrijo, lahko zagotovite natančne rezultate in tako nato ustrezno zdravljenje v kolikor je potrebno. Če imate simptome sečil ali ste zaskrbljeni zaradi zdravja sečil, se posvetujte s svojim urologom o tem ali je test uroflowmetrije pravi za vas in kako se nanj pripraviti. Majhna priprava lahko veliko pripomore k zagotavljanju najbolj natančnih rezultatov uroflowmetrije.

Želite izvedeti več?

UROFLOWMETRY DEVICES

Be the first to get info + DISCOUNTS!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.