Uroflowmetrija: ocena delovanja sečil (pri zdravniku)

Uroflowmetrija: ocena delovanja sečil (pri zdravniku)
Uroflowmetrija: ocena delovanja sečil (pri zdravniku)

Uroflowmetrija je diagnostična metoda. Urologi uporabljajo uroflowmetrijo za oceno delovanja sečil (ocena delovanja sečil). Izmeri se količina izločenega urina, hitrost pretoka urina in trajanje uriniranja. Postopek je neinvaziven. Zagotavlja dragocene informacije za vas in urologe.

Kazalo

Zbirka vseh vprašanj in odgovorov: UROFLOWMETRIJA: obsežen vodnik – priprava, dejavniki, rezultati, stroški

Postopek in priprava

Med testom uroflowmetrije urinirate v posebej oblikovan pisoar ali stranišče opremljeno z merilno napravo. Ko ste pripravljeni, se stroj aktivira in lahko začnete urinirati. Ko končate, naprava ustvari poročilo, ki ga vaš urolog analizira.

Za zagotovitev natančnih rezultatov vam lahko vaš zdravstveni delavec svetuje, da začasno opustite jemanje določenih zdravil, ki bi lahko vplivala na izid testa. Priporočljivo je tudi, da imate pred uroflowmetrijo poln mehur. Vsaj 1-2 uri pred testom se vzdržite uriniranja in pijte veliko tekočine, da zagotovite ustrezno količino urina za merjenje. Pomembno je, da v testni stroj ne daste nobenih toaletnih robčkov, saj lahko to vpliva na točnost rezultatov.

⚠️Opomba. Članke v osnovi napišemo v angleščini, kjer so navedeni tudi citati. V slovenščino in druge jezike jih naknadno prevedemo. Ni nujno, da so aktualne spremembe prevedene. Če znate angleško, vam priporočamo, da si originalni članek preberete tukaj.

Občutek in namen

Preiskava uroflowmetrije vključuje normalno uriniranje in med postopkom ne čutite nelagodja ali bolečine. Glavni namen tega testa je oceniti delovanje vašega uriniranja. Najpogosteje posamezniki, ki opravljajo uroflowmetrijo, poročajo o pomislekih, povezanih s počasnim uriniranjem.

Razlaga rezultatov

Normalne vrednosti uroflowmetrije se lahko razlikujejo glede na starost in spol. Pri moških se pretok urina s starostjo na splošno zmanjša, medtem ko so pri ženskah manjše spremembe. Tukaj so povprečne stopnje pretoka za različne starostne skupine:

  • Starost od 4 do 7 let: Povprečna hitrost pretoka za fante in deklice je 10 ml/s.
  • Starost od 8 do 13 let: Povprečni pretok pri fantih je 12 ml/s, medtem ko imajo deklice povprečni pretok 15 ml/s.
  • Starost od 14 do 45 let: Povprečni pretok pri moških je 21 ml/s, pri ženskah pa povprečni pretok 18 ml/s.
  • Starost od 46 do 65 let: Povprečni pretok pri moških je 12 ml/s, pri ženskah pa povprečni pretok 18 ml/s.
  • Starost od 66 do 80 let: povprečni pretok pri moških je 9 ml/s, medtem ko ženske vzdržujejo povprečni pretok 18 ml/s.
READ  Resnica o kroženju curka urina med uroflowmetrijo

Nenormalne rezultate uroflowmetrije je treba razlagati v povezavi z vašimi simptomi in fizičnim pregledom. Test pomaga prepoznati morebitne težave, kot so šibke ali nedelujoče mišice, ki uravnavajo pretok urina, kar lahko povzroči povečan pretok urina ali urinsko inkontinenco. Nasprotno pa zmanjšanje pretoka urina lahko kaže na obstrukcijo izstopne odprtine mehurja ali šibkost mišic mehurja. Poleg tega nekateri ponudniki vključujejo ultrazvočne meritve in uporabljajo podatke za oceno količine rezidualnega urina, ki ostane v mehurju po uriniranju.

Če so rezultati nenormalni, vam bo vaš urolog temeljito razložil in se z vami pogovoril o ugotovitvah ter predstavil smernice glede možnosti zdravljenja in nadaljnjih korakov.

Varnost in zaključek

Uroflowmetrija je varen in neinvaziven postopek, ki ne predstavlja tveganja. Zagotavlja dragocene vpoglede v delovanje urinarnega trakta ter pomaga pri diagnosticiranju in zdravljenju različnih stanj sečil. Je eden prvih korakov v diagnostiki.

iPeeWell je slovenski proizvajalec naprav za uroflowmetrijo in je predan zagotavljanju informacij o urologiji in zdravju sečil. Pišite nam, če želite izvedeti več o naših storitvah in kako vam lahko pomagamo vzdrževati optimalno zdravje sečil. Mi skrbimo! Poskrbite za vaše zdravje tudi vi!

Naša naprava iPeeWell Scale je majhna, prenosna in enostavna za uporabo. Uporabljate jo lahko doma. Ima številne prednosti pred drugimi napravami.

Želite izvedeti več?

UROFLOWMETRY DEVICES

Be the first to get info + DISCOUNTS!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.