Uroflowmetrija: Celovit vodnik za testiranje pretoka urina. KAJ JE TO? ZAKAJ JO UPORABITI?

Uroflowmetrija: Kaj je? Zakaj meriti?
Uroflowmetrija: Kaj je? Zakaj meriti?

Ste že slišali za uroflowmetrijo? Se sprašujete, kaj je uroflow test? To je test, ki meri, kako hitro, koliko urina izločite in koliko časa urinirate. To je neinvaziven postopek, ki lahko zagotovi pomembne informacije o stanju vaših sečil. V tem blogu bomo raziskali vse, kar morate vedeti o uroflowmetriji, vključno s tem, kaj je, zakaj se izvaja in kaj vam lahko povedo rezultati.

⚠️Opomba. Članke v osnovi napišemo v angleščini, kjer so navedeni tudi citati. V slovenščino in druge jezike jih naknadno prevedemo. Ni nujno, da so aktualne spremembe prevedene. Če znate angleško, vam priporočamo, da si originalni članek preberete tukaj.

Video

Kazalo

Zbirka vseh vprašanj in odgovorov: UROFLOWMETRIJA: obsežen vodnik – priprava, dejavniki, rezultati, stroški

Kaj je uroflowmetrija oz. kaj je uroflow? Kakšen je postopek uroflowmetrije? Kaj je test za merjenje pretoka urina? Naprava za uroflowmetrijo.

Uroflowmetrija je diagnostična preiskava, ki meri čas, količino in hitrost pretoka urina med uriniranjem. Postopek uroflowmetrije vključuje praznjenje mehurja v vrč na napravi za uroflowmetrijo. Urinirate s polnim mehurjem, naprava pa zabeleži količino in hitrost pretoka urina. Test običajno traja manj kot 10 minut in takoj zatem se lahko vrnete k vašim dejavnostim.

Zakaj se izvaja test uroflow oz. zakaj se izvaja uroflowmetrija / zakaj uroflow?

Uroflow test se navadno opravi za oceno delovanja urinarnega sistema. Pomaga lahko pri diagnosticiranju stanj, kot so obstrukcija/zapora sečil, povečanje prostate, nevrogeni mehur in obstrukcija/zapora izhoda iz mehurja. Test je na primer koristen tudi pri ocenjevanju učinkovitosti zdravljenja teh stanj.

Zakaj je uroflowmetrija pomembna?

Uroflowmetrija je pomembna, ker lahko zagotovi dragocene informacije o delovanju vaših sečil. To je neinvazivni test, ki lahko pomaga pri diagnosticiranju stanj, ki vplivajo na pretok urina, kot je povečanje prostate ali zapora izstopa iz mehurja. Rezultati lahko tudi pomagajo vašemu urologu določiti najboljši način zdravljenja za vaše stanje.

Kaj je kompleksna uroflowmetrija? Kaj je navadna uroflowmetrija?

Kompleksna uroflowmetrija je test, ki vključuje dodatne meritve, kot so študije ostanka urina v mehurju po uriniranju in meritve tlaka. Običajna uroflowmetrija pa je sestavljena samo iz zgoraj opisanega testa uroflowa – odvajanja na napravo za uroflowmetrijo.

Zakaj se izvaja uroflowmetrija? Kaj pokaže uroflowmetrija?

Uroflowmetrija določa količino in hitrost pretoka urina med uriniranjem kot tudi sam čas uriniranja. Rezultati lahko pokažejo, ali obstajajo ovire ali blokade v urinarnem traktu, ki lahko kažejo na določena stanja. Test lahko tudi pokaže, ali obstajajo nepravilnosti v pretoku urina, kar lahko pomaga pri diagnosticiranju morebitne disfunkcije mehurja ali živcev.

Uroflowmetrija za ženske

Uroflowmetrija je koristen test tudi za ženske. Pomaga lahko pri diagnosticiranju stanj, kot so urinska inkontinenca, prekomerno aktiven sečni mehur in disfunkcija medeničnega dna, mišične zapiralke, živcev. Tako kot test za moške tudi postopek uroflowmetrije za ženske vključuje uriniranje na napravo za uroflowmetrijo.

Uroflow in urodinamika. Uroflow in rezidualni urin / ostanek urina po mikciji (PVR, RU).

Uroflowmetrija se pogosto uporablja v povezavi z drugimi testi, kot sta urodinamika in merjenje ostanka urina po uriniranju. Urodinamika je preiskava, ki meri pritisk in pretok urina v mehurju in sečnici, večkrat tudi aktivnost mišic medeničnega dna. Merjenje zastanka po uriniranju pa meri količino urina, ki ostane v mehurju po uriniranju. Ti testi lahko zagotovijo bolj celovito oceno urinarnega sistema.

Zaključek

Skratka, uroflowmetrija je neinvazivna diagnostična preiskava, ki meri količino in hitrost pretoka urina med uriniranjem. Je pomembno orodje pri diagnosticiranju stanj, ki vplivajo na pretok urina, in lahko pomaga izvajalcem zdravstvenih storitev določiti najboljši način zdravljenja za njihove bolnike. Torej, če imate urinske simptome, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem o tem, ali je uroflowmetrija prava za vas.

Želite izvedeti več?

UROFLOWMETRY DEVICES

Be the first to get info + DISCOUNTS!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.