Motnje urinarnega trakta. Vzroki, simptomi, dejavniki tveganja, preprečevanje, zdravljenje, alternativa.

Motnje urinarnega trakta: kaj, kako, zakaj?
Motnje urinarnega trakta: kaj, kako, zakaj?

Pri iPeeWell smo pripravili obsežen članek o motnjah sečil, vzrokih, simptomih, dejavnikih tveganja, preprečevanju, zdravljenju in alternativnem zdravljenju. iPeeWell je proizvajalec osebne domače naprave za uroflowmetrijo, ki jo uporabljajo ljudje s težavami z uriniranjem za spremljanje napredovanja ali poslabšanja težav z uriniranjem. Ključne prednosti, ki jih prinaša naša naprava, so priročnost, udobje, higiena, natančnost in stroškovna učinkovitost. Pridružite se naši vse večji skupini zadovoljnih strank.

Bolezni sečil so pogosta zdravstvena težava, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu. Te motnje lahko segajo od manjših draženj, kot so okužbe sečil (UTI), do resnejših stanj, kot so rak mehurja ali ledvični kamni. Bolezni sečil lahko povzročijo različne simptome, vključno z bolečino ali pekočim tokom uriniranja,  pogosto uriniranje in kri v urinu. Ti simptomi lahko pomembno vplivajo na kakovost življenja in lahko povzročijo zaplete, če jih ne zdravimo. V tem članku bomo raziskali različne vrste motenj urinarnega trakta, njihove vzroke, simptome in razpoložljive možnosti zdravljenja. Pogovarjali se bomo tudi o spremembah življenjskega sloga in alternativnih načinih zdravljenja, ki so lahko koristni pri obvladovanju motenj urinarnega trakta. Ne glede na to, ali imate simptome ali preprosto želite izvedeti več o motnjah sečil, bo ta članek zagotovil dragocene informacije, ki vam bodo pomagale bolje razumeti in obvladovati to pogosto zdravstveno težavo.

⚠️Opomba. Članke v osnovi napišemo v angleščini, kjer so navedeni tudi citati. V slovenščino in druge jezike jih naknadno prevedemo. Ni nujno, da so aktualne spremembe prevedene. Če znate angleško, vam priporočamo, da si originalni članek preberete tukaj.

Kazalo

Nekateri pogosti vzroki za motnje urinarnega trakta

Motnje urinarnega trakta imajo lahko različne vzroke, od dejavnikov življenjskega sloga do osnovnih zdravstvenih stanj. Nekateri pogosti vzroki za motnje urinarnega trakta vključujejo:

 • Okužbe sečil (UTI, okužbe urotrakta): UTI so pogosto posledica namnožitve bakterij, ki vstopijo v urinarni trakt navadno skozi sečnico in lahko prizadenejo kateri koli del urinarnega sistema, vključno s prostato, mehurjem, sečnico in ledvicami.
 • Povečana prostata: Pri moških lahko povečana prostata povzroči simptome, saj pritiska na sečnico in ovira pretok urina. Tukaj je priročna naša naprava za uroflowmetrijo iPeeWell. Z njo lahko spremljate moč curka urina – tako slabšanje, kot tudi morebitno izboljšanje.
 • Kamni v sečnem mehurju: Kamni v sečnem mehurju so trdne mineralne usedline, ki se tvorijo v mehurju ali višje v sečilih in lahko povzročijo bolečino, pogosto uriniranje, krvav urin in druge simptome.
 • Urinska inkontinenca: Urinska inkontinenca je stanje, pri katerem oseba doživlja nehoteno uhajanje urina. Lahko ga povzročijo različni dejavniki, vključno z oslabljenimi medeničnimi mišicami, poškodbo živcev in določenimi zdravili.
 • Zapora urina: Retenca urina je stanje, v katerem oseba ne more popolnoma izprazniti svojega mehurja. Normalno je, da po uriniranju v mehurju ostane do nekje 150 ml urina. Lahko jo povzročijo različni dejavniki, vključno s poškodbo živcev, neželenimi učinki zdravil in obstrukcijo mehurja.
 • Prekomerno aktiven sečni mehur: Prekomerno aktiven sečni mehur je stanje, pri katerem se mišice mehurja nehote krčijo, kar povzroči nuje (urgence), pogosto uriniranje in urgentno inkontinenco.
 • Nevrogena disfunkcija mehurja: Nevrogena disfunkcija sečnega mehurja je stanje, pri katerem so poškodovani živci, ki nadzorujejo delovanje mehurja, kar vodi do urinskih simptomov.
 • Hormonski vzroki: Če pride do nezadostnega sproščanja antiduretičnega hormona, ki povzroči zmanjšano izločanje urina ponoči, morate pogosto urinirati in se zbujati. Nočna poliurija je definirana kot >33 % dnevnega urina, ki se izloči čez noč.
 • Določena zdravila: Nekatera zdravila, kot so diuretiki, lahko povečajo nastajanje urina in povzročijo pogosto in nujno uriniranje.
 • Radioterapija: Zdravljenje z obsevanjem lahko poškoduje sečila, krvne žile in živce ter povzroči urinske simptome.
 • Zapora: Ovira v urinarnem traktu, kot je tumor, brazgotina ali celo kamen, lahko moti pretok urina in povzroči urinske simptome.
 • Nosečnost: Nosečnost lahko povzroči pritisk na mehur in sečnico, kar povzroči pogosto in nujno uriniranje.
 • Tumorji: Tumorji v ureterjih, mehurju in sečnici lahko povzročijo nujnost, pogostost, kri v urinu ali celo obstrukcijo in odpoved ledvic.
 • Staranje: S staranjem lahko spremembe v sečilih in medeničnih mišicah povzročijo urinske simptome.
READ  Kako lahko zagotovim, da domačo napravo za uroflowmetrijo pravilno uporabljam?

Pomembno je vedeti, da bo specifični vzrok motnje urinarnega trakta odvisen od posameznega bolnika in njegovih simptomov. Pomembno je, da se o kakršnih koli urinskih simptomih pogovorite z zdravnikom, da ugotovite osnovni vzrok in razvijete ustrezen načrt zdravljenja.

Simptomi bolezni urinarnega trakta

Simptomi bolezni oz. motenj urinarnega trakta se lahko razlikujejo glede na specifično stanje in vzrok zanj. Nekateri pogosti simptomi motenj urinarnega trakta vključujejo: bolečino ali pekoč občutek med uriniranjem, pogosto uriniranje, nujnost po uriniranju, nezmožnost popolne izpraznitve mehurja, kri v urinu, moten ali neprijeten vonj urina, bolečina ali pritisk v spodnjem delu trebuha ali hrbta, nelagodje med spolno aktivnostjo, urinska inkontinenca oz. nehoteno uhajanje urina, težave pri začetku ali koncu uriniranja, šibek curek urina, vročina in mrzlica (v primeru okužbe sečil)…

Pomembno je vedeti, da nekatere bolezni urinarnega trakta morda ne povzročajo zaznavnih simptomov, zlasti v zgodnjih fazah. Vendar pa lahko tudi brez simptomov nekatere motnje urinarnega trakta povzročijo resne zaplete, če jih ne zdravimo. Zato je pomembno, da se o kakršnih koli pomislekih ali vprašanjih pogovorite z zdravnikom in opravljate redne preglede, če obstaja tveganje za nastanek bolezni sečil. Če opazite kakršne koli simptome, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč, da ugotovite vzrok in razvijete ustrezen načrt zdravljenja.

Dejavniki tveganja za bolezni sečil

Obstaja več dejavnikov tveganja, ki lahko povečajo verjetnost za razvoj bolezni sečil. Nekateri pogosti dejavniki tveganja vključujejo:

 • Ženski spol: Ženske pogosteje kot moški zbolijo za okužbami sečil zaradi krajše sečnice in bližine anusa.
 • Starost: S staranjem lahko spremembe v sečilih in medeničnih mišicah povečajo tveganje za bolezni sečil.
 • Nepravilnosti urinarnega trakta: Nepravilnosti v urinarnem traktu, kot je vezikoureteralni refluks ali povečana prostata, lahko povečajo tveganje za bolezni sečil. Tudi prirojene nepravilnosti.
 • Urinska kateterizacija: Uporaba urinskih katetrov, zlasti dolgotrajna kateterizacija, lahko poveča tveganje za okužbe sečil in druge bolezni sečil.
 • Oslabljen imunski sistem: Oslabljen imunski sistem zaradi bolezni ali nekaterih zdravil lahko poveča tveganje za okužbe sečil.
 • Urinska inkontinenca: Ljudje z urinsko inkontinenco imajo povečano tveganje za razvoj okužb sečil.
 • Zapora: Obstrukcija v sečilih, kot je tumor, brazgotina ali kamni, lahko moti pretok urina in poveča tveganje za bolezni sečil.
 • Sladkorna bolezen: Ljudje s sladkorno boleznijo imajo povečano tveganje za razvoj okužb sečil zaradi sprememb v okolju sečil.
 • Nosečnost: Nosečnost povzroči pritisk na mehur in sečnico, kar povzroči pogosto in nujno uriniranje.
 • Spolna aktivnost: Spolna aktivnost poveča tveganje za okužbe sečil zaradi vnosa bakterij v sečila.
 • Določena zdravstvena stanja: Določena zdravstvena stanja, kot so ledvični kamni, rak mehurja ali nevrogena disfunkcija mehurja, lahko povečajo tveganje za bolezni sečil.
 • Določena zdravila: Nekatera zdravila, kot so diuretiki ali imunosupresivi, povečajo tveganje za okužbe sečil ali druge bolezni sečil. Tudi nova antidiabetična zdravila, ki zvišujejo sladkor v urinu.

Pomembno je omeniti, da čeprav ti dejavniki tveganja povečajo verjetnost pojava motenj sečil, ne pomenijo nujno, da bo oseba imela motnjo sečil. Pomembno je, da se o kakršnih koli pomislekih ali vprašanjih pogovorite z zdravnikom in opravite redne preglede, če obstaja tveganje za nastanek bolezni sečil. Če se zavedate svojih dejavnikov tveganja in sprejmete ukrepe za preprečevanje in obvladovanje motenj sečil, lahko pomagate ohranjati dobro zdravje sečil in izboljšate kakovost svojega življenja.

Preprečevanje motenj urinarnega trakta

Da bi preprečili motnje urinarnega trakta, lahko naredite več stvari:

 • Ostanite hidrirani: Pitje veliko tekočine, zlasti vode, lahko pomaga pri izpiranju bakterij iz urinarnega trakta in zmanjša tveganje za okužbo.
 • Upoštevajte primerno higieno: Brisanje od spredaj nazaj po uriniranju ali odvajanju blata lahko pomaga preprečiti širjenje bakterij iz anusa v sečnico.
 • Pogosto uriniranje: Pogosto uriniranje, zlasti uriniranje po spolni aktivnosti, lahko pomaga pri izpiranju bakterij iz urinarnega trakta in zmanjša tveganje za okužbo.
 • Izogibajte se dražečim snovem: Nekatere snovi, kot so soda, kofein, alkohol in začinjena hrana, lahko dražijo mehur in povečajo pogostost uriniranja.
 • Varna spolnost: Uporaba kondomov med spolno aktivnostjo pomaga zmanjšati tveganje za spolno prenosljive okužbe, ki lahko povzročijo okužbe sečil, neplodnost ali celo smrt.
 • Ne zadržujte urina: Prekomerno dolgotrajno zadrževanje urina lahko poveča tveganje za okužbe sečil in druge bolezni sečil.
 • Vaje za medenično dno: Krepitev mišic medeničnega dna z vajami, kot so Keglove, lahko pomaga izboljšati nadzor nad mehurjem in zmanjša tveganje za urinsko inkontinenco.
 • Zdravljenje osnovnega zdravstvenega stanja: Obvladovanje osnovnih zdravstvenih stanj, kot je sladkorna bolezen ali povečana prostata, lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolezni sečil.
 • Izogibajte se uporabi dražečih izdelkov: Izogibajte se prhanju ali razpršilom za žensko higieno, ki lahko dražijo sečnico.
READ  Uroflowmetrija: DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO. Kaj pomaga in kaj škodi? Vodnik.

Pomembno je vedeti, da ti koraki sicer lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni sečil, vendar jih morda ne bodo v celoti preprečili. Prav tako je pomembno, da se o kakršnih koli simptomih pogovorite z zdravstvenim delavcem, saj lahko zgodnje odkrivanje in zdravljenje pomagata preprečiti zaplete in izboljšata rezultate. Poleg tega so lahko nekateri ljudje bolj nagnjeni k motnjam urinarnega trakta zaradi dejavnikov, kot so genetika ali določena zdravstvena stanja, zato je pomembno, da skupaj z zdravstvenim delavcem razvijete osebni preventivni načrt, ki temelji na posameznih dejavnikih tveganja in potrebah.

Zdravila za zdravljenje simptomov urinarnega trakta

Obstaja več vrst zdravil, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje urinarnih simptomov, odvisno od osnovnega stanja. Nekatera pogosta zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje so:

 • Antibiotiki: Antibiotiki se uporabljajo za zdravljenje okužb sečil (UTI), ki jih povzročajo bakterijske okužbe. Pogosti antibiotiki, ki se uporabljajo za zdravljenje UTI, vključujejo nitrofurantoin, trimetoprim-sulfametoksazol in ciprofloksacin.
 • Antiholinergiki: Antiholinergiki se uporabljajo za zdravljenje simptomov prekomerno aktivnega sečnega mehurja, kot so urgence. Ta zdravila delujejo tako, da blokirajo učinke acetilholina, nevrotransmiterja, ki spodbuja krčenje mehurja. Pogosti antiholinergiki, ki se uporabljajo za zdravljenje prekomerno aktivnega sečnega mehurja, vključujejo tolterodin in solifenacin.
 • Alfa blokatorji: Zaviralci alfa se uporabljajo za zdravljenje urinskih simptomov kot je šibak curek urina. Ta zdravila delujejo tako, da sproščajo mišice v prostati in vratu mehurja. Pogosti zaviralci alfa, ki se uporabljajo za zdravljenje urinskih simptomov vključujejo tamsulozin, doksazosin in alfuzosin.
 • 5-alfa-reduktazni inhibitorji oz. 5ARI: Zaviralci 5-alfa-reduktaze se uporabljajo za zdravljenje urinskih simptomov, ki jih povzroča povečana prostata, tako da zmanjšajo velikost žleze. Ta zdravila delujejo tako, da blokirajo pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron, hormon, ki prispeva k rasti prostate. Pogosta zaviralca 5-alfa-reduktaze, ki se uporabljata za zdravljenje urinskih simptomov, ki jih povzroča povečana prostata, sta finasterid in dutasterid.
 • Zaviralci fosfodiesteraze tipa 5: Ti zaviralci se uporabljajo za zdravljenje erektilne disfunkcije. Izboljšajo tudi funkcijo uriniranja. Pogosti zaviralci so: sildenafil, vardenafil, tadalafil, avanafil.
 • Mirabegron: Mirabegron je zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje simptomov prekomerno aktivnega sečnega mehurja s sproščanjem mišic mehurja in povečanjem zmogljivosti mehurja. Deluje tako, da aktivira adrenergične receptorje beta-3 v mehurju.
 • Desmopresin: Desmopresin je zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje močenja postelje in nokturije (pretiranega uriniranja ponoči) z zmanjšanjem količine urina, ki ga proizvajajo ledvice. Deluje tako, da poveča reabsorpcijo vode v ledvicah.
 • Imipramin: Imipramin je zdravilo, ki se v nekaterih državah uporablja za zdravljenje urinske inkontinence s sproščanjem mišic mehurja in povečanjem zmogljivosti mehurja. Deluje tako, da blokira ponovni privzem nekaterih nevrotransmiterjev, vključno z norepinefrinom in serotoninom, ki sodelujeta pri krčenju mehurja.
READ  Interpretacija uroflowmetrije: Kaj so NORMALNI REZULTATI UROFLOWA

Pomembno je vedeti, da imajo lahko zdravila stranske učinke in morda niso primerna za vse bolnike. Nekatere od njih je mogoče uporabiti v kombinaciji, da še izboljšate izločanje. Pomembno je, da se o morebitnih pomislekih ali vprašanjih pogovorite z zdravnikom in natančno upoštevate njegova navodila. Poleg tega lahko nekateri urinski simptomi zahtevajo kombinacijo zdravljenja, kot so zdravila in vedenjska terapija, za učinkovito obvladovanje stanja.

Alternativno zdravljenje bolezni urinarnega trakta

Obstaja več alternativnih načinov zdravljenja, ki so lahko v pomoč pri obvladovanju motenj sečil:

 • Zeliščna zdravila: Nekatera zelišča, kot so uva ursi, goldenseal in brusnica, so se tradicionalno uporabljala za zdravljenje okužb sečil in drugih bolezni sečil. Vendar je pomembno vedeti, da so dokazi o njihovi učinkovitosti mešani in da lahko nekatera zelišča medsebojno delujejo z drugimi zdravili ali imajo stranske učinke.
 • Akupunktura: Akupunktura, praksa tradicionalne kitajske medicine, lahko pomaga zmanjšati urinske simptome s stimulacijo določenih točk na telesu. Vendar je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili njegovo učinkovitost pri boleznih sečil.
 • Biofeedback: Biofeedback je tehnika, ki vključuje uporabo elektronskih naprav za spremljanje in nadzor telesnih funkcij, kot je krčenje mehurja. Lahko je koristno pri obvladovanju urinske inkontinence in drugih simptomov urina.
 • Fizikalna terapija medeničnega dna: Fizikalna terapija medeničnega dna vključuje vaje in tehnike za krepitev mišic medeničnega dna, kar lahko pomaga izboljšati nadzor nad mehurjem in zmanjšati urinske simptome.
 • Tehnike duha in telesa: Tehnike duha in telesa, kot so meditacija, joga in vaje globokega dihanja, lahko pomagajo zmanjšati stres in tesnobo, ki lahko poslabšata urinske simptome.

Pomembno je. Upoštevajte, da čeprav so ti alternativni načini zdravljenja lahko koristni pri obvladovanju motenj sečil, se ne smejo uporabljati kot nadomestek za zdravljenje. Pogovorite se o kakršnih koli pomislekih ali vprašanjih s ponudnikom zdravstvenih storitev, da določite najprimernejši načrt zdravljenja na podlagi individualnih potreb in zdravstvene anamneze. Poleg tega nekatera alternativna zdravljenja morda niso primerna za nekatere bolnike ali pa lahko vplivajo na druga zdravila. Obvestite svojega zdravstvenega delavca o kakršnih koli alternativnih zdravljenjih, o katerih razmišljate ali jih trenutno uporabljate, da zagotovite varno in učinkovito zdravljenje.

Zaključek

Bolezni sečil so pogosta zdravstvena težava, ki lahko povzroči različne simptome in pomembno vpliva na kakovost življenja. Medtem ko obvladujemo nekatere motnje sečil s spremembami življenjskega sloga in alternativnimi zdravljenji, lahko druge zahtevajo zdravniško posredovanje. Pomembno je, da poiščete pravočasno zdravniško pomoč, če se vam pojavijo simptomi motnje sečil, saj lahko zgodnja diagnoza in zdravljenje pomagata preprečiti zaplete. Poleg tega lahko ukrepanje za preprečevanje motenj urinarnega trakta, kot je hidracija, dobra higiena in izogibanje dražečim snovem, pomaga zmanjšati tveganje za razvoj teh stanj. S pravilnim vodenjem in nego lahko večina ljudi z motnjami urinarnega trakta doseže olajšanje simptomov in ohrani dobro zdravje sečil.

iPeeWell je domači proizvajalec naprav za uroflowmetrijo in je usmerjen zagotavljanju informativnih in točnih informacij o urologiji in zdravju sečil. Preberite naše članke, če želite izvedeti več o naših storitvah in o tem, kako vam lahko pomagamo vzdrževati optimalno zdravje sečil. Skrbite za svoje zdravje!

Želite izvedeti več?

UROFLOWMETRY DEVICES

Be the first to get info + DISCOUNTS!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.