Zdravljenje motenj urinarnega trakta diagnosticiranih z uroflowmetrijo?

Zdravljenje motenj urinarnega trakta diagnosticiranih z uroflowmetrijo
Zdravljenje motenj urinarnega trakta diagnosticiranih z uroflowmetrijo

Zdravljenje motenj urinarnega trakta, zdiagnosticiranih z uroflowmetrijo, je odvisno od konkretnega stanja in njegovega osnovnega vzroka.

⚠️Opomba. Članke v osnovi napišemo v angleščini, kjer so navedeni tudi citati. V slovenščino in druge jezike jih naknadno prevedemo. Ni nujno, da so aktualne spremembe prevedene. Če znate angleško, vam priporočamo, da si originalni članek preberete tukaj.

Nekatera zdravljenja motenj urinarnega trakta, diagnosticiranih z uroflowmetrijo, vključujejo:

Kazalo

Zbirka vseh vprašanj in odgovorov: UROFLOWMETRIJA: Celovit vodnik – priprava, dejavniki, rezultati, stroški

Vedenjske spremembe

Nekatere spremembe življenjskega sloga se lahko priporočijo za pomoč pri obvladovanju motenj urinarnega trakta, na primer izogibanje kofeinu, gaziranim pijačam, alkoholu in začinjeni hrani, pitje veliko tekočine in izvajanje vaj za medenično dno.

Trening mehurja

Bolnikom s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem ali majhno kapaciteto sečnega mehurja se lahko priporoči vadba mehurja, da se izboljša nadzor nad mehurjem in zmanjša pogostost uriniranja.

Zdravila

Zdravila se lahko predpišejo za lajšanje simptomov ali zdravljenje osnovne bolezni pri boleznih sečil. Moškim s povečano prostato se lahko predpišejo zaviralci alfa za sprostitev mišic v prostati in v vratu mehurja, medtem ko se antibiotiki lahko predpišejo za zdravljenje okužb sečil. Za zmanjšanje prostate se lahko medtem uporabljajo zaviralci 5-alfa-reduktaze.

Operacija

V primerih, ko zdravila in vedenjske spremembe niso učinkoviti, se lahko priporoči operacija za zdravljenje osnovnega vzroka motnje urinarnega trakta. Lahko se na primer priporoči operacija za odstranitev kamnov iz mehurja, popravilo strikture sečnice ali zmanjšanje prostate.

Kateterizacija

V nekaterih primerih je morda potrebna kateterizacija, da se izprazni mehur in prepreči zastajanje urina. Lahko je trajna ali za kratek čas. Glavni razlog za trajno kateterizacijo je starost in nezmožnost operacije.

Druga zdravljenja

Seveda obstaja še veliko drugih oblik zdravljenja. Naj jih nekaj naštejem. Vaginalna elektrostimulacija, električna stimulacija posteriornega tibialnega živca za zmanjšanje urgentne urinske inkontinence. Akupunktura.

Zaključek

Pomembno je vedeti, da bo zdravljenje motenj urinarnega trakta odvisno od specifičnega stanja in njegovega osnovnega vzroka, ter da ga mora določiti izvajalec zdravstvenih storitev. Pomembno je, da upoštevate zdravnikova navodila in priporočila za zdravljenje, da zagotovite najboljši možni izid. Poleg tega lahko nekateri bolniki za učinkovito obvladovanje motnje urinarnega trakta potrebujejo kombinacijo zdravljenj ali stalno zdravljenje.

READ  Kako se PRIPRAVITI NA UROFLOWMETRIJSKI test: vodnik po posameznih korakih

iPeeWell je slovenski proizvajalec naprav za uroflowmetrijo in je namenjen zagotavljanju informativnih in točnih informacij o urologiji in zdravju sečil. Pišite nam, če želite izvedeti več o naših storitvah in kako vam lahko pomagamo vzdrževati optimalno zdravje sečil. Skrbite zase!

Želite izvedeti več?

UROFLOWMETRY DEVICES

Be the first to get info + DISCOUNTS!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.